3 Haz 2009

Google Analytics'te 4'ten fazla Goal tanımlamak

Enuygun.com'da 4. karşılaştırma modulümüz olan Kasko Modülü de yayına girdi. Bununla birlikte Google Analytics'te tanımlamamız gereken goal sayısı da iyice arttı. Malumunuz Analytics en fazla 4 tane goal tanımlamaya izin veriyor.

Goal tanımlamalarında Regular Expression kullanabiliyoruz ve biz goal tanımlama sınırını aşmak için tanımlamak istediğimiz goal'lerin url'lerini yeniden düzenledik.

Öncelikle her bir goal'ü enuygun.com üzerindeki bir modüle ayırdık ve satışını yaptığımız markaları belirleyen parametreleri url'lere ekledik.

Bunun sonucunda örnek olarak ADSL modülünde Turknet ADSL için şöyle bir url oluştu:

http://www.enuygun.com/internet-baglantilari/turknet-tarife-basvuru-onay

Aynı şekilde TTNET ADSL için de şöyle:

http://www.enuygun.com/internet-baglantilari/ttnet-tarife-basvuru-onay

Bu linklerde görüldüğü gibi regular expression kullanarak turknet ve ttnet kelimelerini yakalayabilecek durumdayız. Bunun için kullanacağımız regular expression ise şöyle,

^/internet-baglantilari/(.*)tarife-basvuru-onay

Bu tanımlamada (.*) ifadesi ttnet ve turknet kelimelerini yakalamaya yarayan kısım. Bu ifade kullanıldığı kısmın herhangi bir değer alabileceği anlamına geliyor. Bunun yerine belirlediğimiz kelimeleri yakalamasını sağlamak isteseydik şöyle bir ifade kullanmamız gerekecekti,

^/internet-baglantilari/(turknet|ttnet|smile|biri)tarife-basvuru-onay

Şimdi gelelim bu ifadeleri nasıl tanımlayacağımıza...

Google Analytics'in goal tanımlama ekranına girdiğimizde öncelikle Match Type olarak Regular Expression Match seçeneğini seçmemiz gerekiyor. Goal URL alanına ise regular expression temelli hazırladığımız linki giriyoruz. Goal name kısmına goal'ümüzü tanımlayan bir isim giriyoruz. Goal value değerini, her bir goal'ün size getirdiğini varsaydığınız kazanç olarak tanımlayabiliriz. Dilerseniz boş bırakabilirsiniz.


Son olarak tanımladığınız regular expression'ların gerçekten başarılı olup olmadıklarını test edebilmek için "Top Content" sayfasındaki içerikleri filtreleyebildiğiniz arama formunu kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: